Vaktermen

In de vloeronderhoudsbranche worden veel termen gebruikt. Maar kent u de belangrijkste wel? Het zijn vaak vaktermen die niet direct duidelijk zijn voor iemand zonder ervaring met deze branche.

 

Daarom hebben wij, om u alvast in het zadel te helpen, alle belangrijke termen op een rijtje gezet. 

Strippen


Met strippen wordt bedoeld; het verwijderen van aangebrachte beschermingslagen zoals polymeer, was of andere beschermlagen. Hiermee wordt een reeds behandelde vloer teruggebracht naar de originele staat.
Coaten


Coaten is het aanbrengen van beschermingslagen op een vloer af-fabriek of een vloer met reeds aanwezige beschermingslagen.
Encapsulation (Ook wel kristallisatie genoemd


De encapsulation methode is een behandelingsmanier voor het behandelen van tapijt. Met deze methode wordt vervuiling ingekapseld waardoor deze eenvoudig te verwijderen is.
Opwrijven


Het opwrijven van een vloer houdt in dat een van polymeer voorziene vloer high-speed (minimaal 1600 toeren per minuut) wordt opgewreven. Door deze frictie wordt de polymeer warm en zal deze uitvloeien. Hiermee worden oppervlakkige krasjes opgevuld en zal de vloer weer een egale uitstraling krijgen.
Polymeervrij vloeronderhoud


Hiermee wordt het streven bedoeld om vloeronderhoud zonder polymeer toe te passen. Dit streven is er, omdat polymeer belastend is voor het milieu en voor de gebruiker. Het alternatief is de ProShield behandeling, waarmee het strippen wordt uitgesloten. Strippen moet worden gedaan door zware chemie die belastend is voor het milieu.
Sproei-extractie


Spoelmethode waarbij met behulp van een sproei-extractiemachine water in het tapijt wordt gesproeid in combinatie met reinigingsmidde. Gelijktijdig wordt het losgemaakte vuil opgezogen
Schrob/zuigmachine


Een gecombineerde schrob- en zuigmachine voor het reinigen van vloeren.
Shamponeren of shamporellen


Een ouderwetse manier waarbij de vloer gereinigd wordt door middel van het gebruik van een zeep. Hiermee oogt de vloer schoon, echter wordt de vloer snel weer vervuild omdat de zeep vervuiling aantrekt.
Spraymethode


Een vloeronderhoudsmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van een sprayflacon/- apparaat voor het reinigen en/of onderhouden van een vloer
Stofwisapparaat / stofwissen


Houder, met al of niet zwenkbare koppeling en steel, waaronder stofwisdoeken en/of zwabberhoezen kunnen worden bevestigd.
Alkalisch reinigingsmiddel


Reinigingsmiddel met pH-waarde meer dan 7
Basisbehandeling


Vloerbehandeling, waarbij een of meer beschermlagen worden aangebracht, als basis voor het dagelijks en periodiek onderhoud.
Beschermlaag


Een aangebrachte om het onderhoud te vergemakkelijken, het uiterlijk te verbeteren en de levensduur te verlengen
Borstelstofzuigen


Het cilindrisch borstelend zuigen van losliggend en/of licht hechtend stof en vuil
Dagelijks onderhoud


Schoonmaakwerkzaamheden die met een minimale frequentie van 1x per week worden uitgevoerd.
Duospeed machine


Machine die geschikt is voor twee verschillende snelheden, één tot 200 toeren en één tot 400 toeren
Eénschijfsmachine


Een machine geschikt voor het aandrijven van een schijfvormig hulpstuk ten behoeve van het machinaal bewerken van een vloer.
Neutraal reinigingsmiddel


Reinigingsmiddel met een pH-waarde van circa 7.
Onderhoudsmiddel


Een product bedoeld voor het reinigen van een oppervlak.
Periodiek onderhoud


Schoonmaakonderhoud dat met een frequentie van 1 tot 4 x per jaar plaats vindt.
Polymeer


Een beschermend product gebaseerd op kunststof.
Recondtioneren


Het terugbrengen in de oude staat.
Schoonloopmat


Een (entree)mat met een zodanige structuur dat vuil- en vochtinloop in het gebouw wordt beperkt.
Schrobben


Natte reiniging waarbij behalve van een reinigingsmiddel gebruik wordt gemaakt van een schrob­borstel of pad. Bij handmatig schrobben gebruikt men een luiwagen of steelpad. Hierbij wordt de beschermlaag of het afwerkmateriaal niet aangetast.
Topcoaten


Het aanbrengen van een polymeerlaag
PU (PolyUrethaan) coating


PU vloercoating is bij uitstek geschikt om toe te passen in woningen, winkels, kantoren en showrooms. Dit type coating wordt aangebracht op basis van polyurethaan als kunststof en biedt meerdere voordelen. PU biedt een aangenaam loopcomfort en neemt de warmte van de omgeving over. Door de flexibiliteit van het materiaal is de vloer niet keihard, maar eerder licht verend. Dat maakt het comfortabel om erover heen te lopen.