top of page

Chemievrij strippen - Feit of fabel? 

De vraag naar duurzaam vloeronderhoud wordt steeds groter. Het traditioneel onderhouden met polymeer van linoleum- of marmoleumvloeren is intensief. Gepolymeerde vloeren worden jaarlijks gestript en voorzien van nieuwe polymeer. 

 

Lees meer over de traditonele manier van vloeronderhoud in deze blog.  

Maar is het mogelijk om gepolymeerde vloeren 100% chemievrij te strippen? 

Radboud1.jpg

Omdat de vraag naar duurzamere gebouwen blijft groeien, is het belang van een duurzame, groene schoonmaak- en onderhoudswijze van vloeren nog nooit zo belangrijk geweest.

 

In bijna elke markt, inclusief gezondheidszorg, onderwijs, horeca en elders, zijn duurzamere aspecten van onderhoud een belangrijk aandachtspunt geworden. Het is belangrijk om manieren te vinden om duurzamere manieren in uw schoonmaak- en onderhoudsprogramma te integreren en uiteindelijk de duurzaamheid van uw gebouw te vergroten. In elke gebouw met elastische of harde vloeren is professioneel vloeronderhoud nodig om vloeren esthetisch en praktisch in topvorm te houden. 

 

Traditioneel vloeronderhoud op gepolymeerde vloeren (vaak is dit linoleum/marmoleum) vereist het strippen van een vloer met stripper (agressieve chemicaliën) en veel tijd en arbeid.

 

Gelukkig zijn er tegenwoordig nieuwe technologieën waarmee milieubelasting, frequentie en kosten gedrukt kunnen worden. 

Het elimineren van chemicaliën bij het strippen van vloeren helpt u niet alleen om aan de vraag naar groene praktijken te voldoen, maar zorgt ook voor een veiligere omgeving en kan u geld besparen.  In dit artikel bespreken we de mogelijkheden om een ​​vloer te strippen zonder chemicaliën en helpen we u enkele voordelen te begrijpen.

Orbitale schrobtechnologie is de meest kosteneffectieve en milieuvriendelijke optie voor het strippen van vloeren, omdat het de noodzaak van agressieve stripchemicaliën overbodig maakt en het water dat nodig is om te reinigen vermindert.

Orbitale scrubbers zijn een soort autoscrubbers. Ze "draaien" of bewegen in snelle, strakke trillingen om de vloer te schrobben. De meeste orbitale scrubbers oscilleren tussen 1.500 en 3.500 omwentelingen per minuut (RPM).De snelle bewegingen in combinatie met de juiste vloerpad elimineren (voor een groot gedeelte) de behoefte aan chemicaliën. In tegenstelling tot orbitale vloerschrobmachines, draaien conventionele vloermachines in volledige cirkels en is er minder frictie met de vloer. De langzame rotaties vereisen het toevoegen van chemie om polymeer weker te maken voor verwijdering.

Bij het strippen van vloeren met een orbitale vloermachine, hebt u slechts een kleine hoeveelheid water nodig en een strippad dat dichter en taaier is dan de typische zwarte vloerafstrippad. Pads voor oppervlaktevoorbereiding lijken op schuurpapier.

Het water neemt in wezen de plaats in van de chemische stof. Water is een natuurlijke oppervlakteactieve stof en wanneer de afwerking wordt gestript, worden de afwerkdeeltjes in het water gesuspendeerd totdat de suspensie is verwijderd.

Voordelen van het chemievrij strippen

 

» 1. Veiliger

» 2. Duurzamer
» 3. Makkelijker
» 4. Sneller


1. Veiliger
Bij het strippen van vloeren is doorgaans een agressieve chemische stof nodig, maar bij orbitaal schrobben hoeft hde vloerspecialist geen chemie te gebruiken.

Geen chemische middelen betekent dat er geen belasting voor het milieu is. Bij het strippen van een vloer breekt de chemie de polymeer af.

 

Chemische stoffen voor het strippen van vloeren kunnen vluchtige organische stoffen of VOS afgeven. Orbitale technologie elimineert VOC's en behoudt de luchtkwaliteit binnenshuis.

Het gebruik van een excentrische schrobmachine is veiliger voor uw vloer. In tegenstelling tot stripchemicaliën, verwijdert de pad voor oppervlaktevoorbereiding alleen de bovenste 3-4 lagen afwerking van de vloer. Meestal zit het meeste vuil en verkleuring in die toplagen. Door alleen de bovenste lagen te verwijderen, bespaart u op de hoeveelheid afwerking die u moet neerleggen en op arbeid die nodig is om de procedure te voltooien.

2. Duurzamer
Bij het strippen van de vloer met een excentrische schrobmachine hoeven er niet alleen chemicaliën te worden gebruikt, maar ook het waterverbruik wordt verminderd. 
IOver het algemeen wordt er 70% minder water gebruikt.

Door chemicaliën te elimineren, wordt de hoeveelheid chemicaliën die in het milieu terechtkomt, verminderd.

3. Makkelijker
Als vloerspecialisten geen orbitale vloermachine gebruiken om een ​​vloer te strippen, gebruiken ze waarschijnlijk een éénschijfsmachine.

Eénschijfsmachines bewegen in zijwaartse bewegingen, wat moeilijk en vermoeiend kan zijn om te controleren. Bovendien vergt het strippen met een éénschijfsmachine verschillende stappen. Het personeel moet de chemie aanbrengen, de chemie in laten werken, de vloer schrobben met een strippad en vervolgens een nat-droogzuiger gebruiken om het stripwater met polymeer van de vloer te verwijderen.

4. Sneller

Afgezien van een verminderd gebruik van chemicaliën en water, kan het personeel de procedures voor het strippen van vloeren in minder stappen voltooien. Vloerstrippen zonder chemicaliën elimineert de chemicaliën, de extra stappen en de benodigde apparatuur.

Echter zijn er ook nadelen aan deze methode:

Nadelen van het chemievrij strippen

» 1. Risico voor het beschadigen van de vloer

» 2. Polymeer wordt niet voor 100% verwijderd

 

1. Risico voor het beschadigen van de vloer

Het is moeilijk beoordelen wanneer polymeer verwijderd is en wanneer een vloer beschadigd wordt. Daarom wordt er via de orbitale methode vaak gekozen om een vloer te kleurcoaten. 

2. Polymeer wordt niet voor 100% verwijderd

Een 100% strakke egale vloer is een utopie. Een linoleum vloer heeft altijd wat subtiele pieken en dalletjes. Via de orbitale stripwijze is er nog geen manier gevonden om deze plekken genoeg te raken zonder de vloer te beschadigen. Hierdoor zal er altijd polymeer op de vloer aanwezig blijven. 

Dit is voor het recoaten met polymeer geen probleem, echter is dit geen optie wanneer men kiest voor een ProShield lino bescherming. 

Vloer chemievrij strippen.png
maxresdefault.jpg

Conclusie

Chemievrij strippen is (nog) niet mogelijk. Er zullen altijd restanten polymeer op de vloer aanwezig blijven, waardoor een aanvullende stripbehandeling noodzakelijk zal zijn. Echter is het chemievrij strippen met een orbitale machine een welkome toevoeging aan de traditionele methode. 

bottom of page